Mød
ubefaren skibsassistent

Lukas Kilbak

Mød ubefaren skibsassistent

LUKAS KILBAK

Lukas Kilbak

Alder: 25

Bopæl: Kiel

Skole: Skoleskibet Georg Stage

Startede i ESVAGT: 01-08-2021

Jeg havde egentlig arbejdet ét år som svend hos en bilmekaniker, men så valgte jeg og en ven at søge ind på Skoleskibet Georg Stage – og det blev grundstenen til min maritime karriere. 

På Georg Stage hørte vi meget om ESVAGT, og vi var også på besøg og fik rundvisning på et C-skib og på ESVAGT BETA. Samme dag var der samtale på kontoret – og så fik jeg jobbet. 

Mit navn er Lukas Kilbak, og jeg vil fortælle dig mere om livet som ubefaren skibsassistent i ESVAGT.

Fem hurtige

Hold musen hen over her

Lukas Kilbak

 • er vild med biler
 • tager billeder i sin fritid
 • kan lide at reparere ting
 • er hjælpsom som person
 • er vild med lommelygter
 • Fem hurtige

  Tryk her

  Lukas Kilbak

 • er vild med biler
 • tager billeder i sin fritid
 • kan lide at reparere ting
 • er hjælpsom som person
 • er vild med lommelygter
 • Godt klædt på til start i ESVAGT

  Kursus

  Jeg startede – ligesom de fleste andre nyansatte – med et to ugers kursusforløb, og det forløb rigtig godt. 

  Forud for min start havde jeg modtaget en del mails fra ESVAGT og eksterne kursusudbydere med information om, hvordan de forskellige dage skulle forløbe, og hvad vi skulle medbringe.

  Under kursusforløbet boede vi på et hotel i Esbjerg, og om aftenen spiste vi nogle dage aftensmad sammen ude i byen. Det var meget rart, at man kunne snakke med andre, der var i samme båd som en selv.

  Første udmønstring

  Min første udmønstring var med ESVAGT CORNELIA, og her skulle vi mønstre via ESVAGT BETA, som er et crew-change-skib. Vi mødtes på kajen i Esbjerg, hvor jeg hurtigt fandt kaptajnen og de andre besætningsmedlemmer. 

  Ombord på ESVAGT BETA var der en anden ubefaren skibsassistent, som forklarede mig, hvordan det hele fungerede, og han viste mig også lidt rundt på skibet. 

  Mit førstehåndsindtryk var generelt rigtig godt, og på ESVAGT CORNELIA fik jeg også en rundvisning og vist mit eget kammer med bad og toilet.

  ... Men hvordan er det så at være ubefaren skibsassistent i ESVAGT?

  Det er fedt, fordi der er mange forskellige arbejdsopgaver, og der er et godt samarbejde ombord med de øvrige besætningsmedlemmer. 

  Som ubefaren skibsassistent kan arbejdsopgaverne godt variere alt efter årstiden. Nogle af de mere almindelige arbejdsopgaver er rengøring, vedligehold, smørelse af kran/davit og forskellige administrative opgaver. Om sommeren er der en del maling, rustbankning og skibsvedligehold. 

  Men der er også opgaver som at svejse og sejle FRB, og det er det, jeg synes er fedest. 

  På ESVAGT CORNELIA er der ingen kok, og derfor deles assistenterne om kabystjenesten. Det var en opgave, som jeg lige skulle vænne mig til, da jeg ikke normalt laver mad til otte mennesker. Men de andre assistenter er gode til at hjælpe, hvis man har udfordringer. Og så trækker jeg et sikkert kort og laver en del pizza. Det er besætningen altid godt tilfreds med. 

  I vores tid som ubefaren skibsassistent har vi også en uddannelsesbog, som skal udfyldes. Den har vi selv ansvaret for, men min kaptajn spørger af og til ind til bogen, og om jeg har husket at få den udfyldt.

  I dag sejler jeg med ESVAGT CAPRI, og her vil en typisk arbejsdag vare 10 timer inklusiv pauser. Det er altid svært at definere en specifik dag, men jeg har alligevel prøvet at lave et overblik over, hvordan en normal dag kan se ud som ubefaren skibsassistent i ESVAGT.

  04:00
  Godmorgen
  04:00
  04:30
  Brovagt
  04:30
  08:00
  Morgenmad
  08:00
  08:30
  FRB morgentjek og malerarbejde
  08:30
  10:00
  Kaffepause
  10:00
  10:30
  Malerarbejde
  10:30
  12:00
  Frokost
  12:00
  12:30
  FRB sejlads
  12:30
  13:30
  Vedligehold
  13:30
  14:30
  Fri
  14:30
  15:00
  Træning eller snak på broen
  15:00
  17:30
  Aftensmad
  17:30
  18:30
  Film i TV-stuen
  18:30
  21:00
  Godnat
  21:00

  ... Men er det overhovedet sjovt at være ombord?

  Ja!, for det er faktisk muligt at lave mange af de samme ting i fritiden, som man kan derhjemme. 

  Der er god tid til at socialisere sig ombord, og der er mange forskellige muligheder for at gøre det. 

  Vi har blandt andet et fint, lille ‘fitnesscenter’, hvor der er vægte, forskellige bænke og vægtstænger samt et nyt ‘træningstower’. 

  Når der skal slappes af efter fitness, plejer vi som regel at se lidt film i TV-stuen eller spille PlayStation. 

  Noget af det eneste, der ikke er helt præcis, som det er derhjemme, er vores internet*. Det skal man lige vænne sig til, for en google-søgning kan godt tage lidt længere tid  om at loade. 

  Men det er ingen problem at kommunikere med sine venner og familie på enten WhatsApp eller Messenger. 

  Nogle højtider kommer man også til at have ombord på skibet, og det er en spændende oplevelse. Jeg fejrede for eksempel jul på ESVAGT CORNELIA. 

  Selvom det ikke var helt som at være hjemme, og man savnede familien, så havde jeg en rigtig god oplevelse med det. Læs mit digitale julekort, og hør lidt mere om julen på et ESVAGT skib.

  *Fra den 15. juli 2023 blev alle ESVAGT skibe udstyret med STARLINK internet. Det betyder, at du ikke længere vil opleve dårligt internet til søs.

  ... Jeg drømmer mig herhen

  Jeg mangler kun tre udmønstringer, før jeg har optjent mine 12 måneders sejltid som ubefaren skibsassistent. Jeg ønsker at fortsætte i det maritime, og derfor skal jeg på befaren-skole, som tager 20 uger.

  Efter det ønsker jeg at komme tilbage til ESVAGT, og jeg ved heldigvis, at ESVAGT er glade for at tage folk ind igen, efter de har været tilbage på skolebænken, så det ser jeg allerede nu frem til forhåbentlig også bliver en mulighed for mig.

  Jeg er rigtig glad for at arbejde i ESVAGT, og jeg ønsker derfor at fortsætte min karriere der. På sigt vil jeg måske bygge yderligere på, men jeg ved ikke, om det skal være maskinvejen eller navigatørvejen.