Mød
befaren skibsassistent

MICHEL NØRFJAND

Mød befaren skibsassistent

michel nørfjand

Michel de la Motte Nørfjand

Alder: 25

Bopæl: Vojens

Skole: Svendborg Søfartsskole

Startede i ESVAGT: 14-01-2019

Jeg valgte en karriere til søs, fordi jeg ville noget anderledes. Jeg har arbejdet som opvasker og tjener tidligere. Det var arbejde – og så hjem. Det var det samme hver dag. 

Derfor ville jeg lave noget, der gav mening for mig. Jeg har altid tænkt, at det kunne være sjovt at sejle, men aldrig kendt vejen dertil. 

I dag sejler jeg som befaren skibsassistent i ESVAGT, efter jeg også har været ubefaren skibsassistent i rederiet. 

På denne side vil jeg fortælle om livet i ESVAGT samt overgangen fra ubefaren- til befaren skibsassistent. 

Fem hurtige

Hold musen hen over her

Michel Nørfjand

 • er vild med vilde rutsjebaner
 • elsker at rejse og smage på lokal mad
 • laver en ond bøfsandwich
 • vil ikke skiftes ud i en fodboldkamp
 • guilty pleasure: romantisk komedie
 • Fem hurtige

  Tryk her

  Michel Nørfjand

 • er vild med vilde rutsjebaner
 • elsker at rejse og smage på lokal mad
 • laver en ond bøfsandwich
 • vil ikke skiftes ud i en fodboldkamp
 • guilty pleasure: romantisk komedie
 • Sådan blev jeg befaren skibsassistent i ESVAGT

  Da jeg havde optjent min sejltid i ESVAGT som ubefaren skibsassistent, besluttede jeg at læse til navigatør, men et par måneder senere fandt jeg ud af, at det ikke var det, jeg ville. Det blev simpelthen for stillesiddende til mig. 

  Derfor ringede jeg til Christina i ESVAGTs rekrutteringsafdeling og fortalte, at jeg hellere ville læse til befaren skibsassistent – og så lagde hun en plan for det kommende forløb.

  Jeg vidste, at jeg var velkommen tilbage. Det var der egentlig ikke noget hemmeligt i, og det er en god følelse at vide, at man er ønsket.

  Siden har jeg også fået nogle kurser til SOV, og man føler sig bare generelt velkommen. Jeg havde hele tiden følelsen af, at jeg gerne ville blive i rederiet.

  ESVAGT synes positivt om, at man fortsætter som befaren skibsassistent, så ved I det, hvis I også skulle få lyst til at gå den vej. Nå, det var lidt om, hvordan jeg gik fra ubefaren- til befaren skibsassistent. 

  Lad os hoppe videre. 

  Samspillet med de øvrige assistenter

  Som befaren skibsassistent får man tillagt sig mere ansvar, og man får også mere frie tøjler til selv at tilrettelægge sin arbejdsdag og planlægge de opgaver, der skal laves i den pågældende uge. 

  Der er også et tæt samarbejde med de ubefarne skibsassistenter, for en del af vores arbejdsopgaver er også at lære de ubefarne skibsassistenter op og sørge for, at de er klædt på til deres arbejde. 

  Det er også vigtigt for mig, at de ubefarne skibsassistenter føler, at de kan komme til mig som befaren skibsassistent, for jeg har det sådan, at ingen spørgsmål er forkerte. 

  På ESVAGT CORNELIA har vi ikke egen kok, og derfor har vi assistenter en uge hver med kabystjeneste, hvor vi skal lave mad til resten af besætningen. Hvis jeg lige skruer tiden et par år tilbage, kan jeg huske, at det var meget overvældende. Og ikke just på den positive måde. Man var helt på bar bund, og jeg var ikke supergod til at lave mad.

  Men i dag er det helt anderledes. Man lærer hurtigt, at besætningen ikke forventer Michelin-mad, og så er vi gode til at hjælpe hinanden. Der er ikke mere travlt end, at der altid er tid til at give hinanden en hånd. Og favoritten. Pizza. 

   

  MICHELS Tre gode råd til dig som ubefaren skibsassistent

  Livet ombord på et ESVAGT-skib

  Det sociale liv er en stor del af hverdagen i ESVAGT, så hvis man selv ønsker det, kan man helt sikkert opbygge et godt socialt liv, for der er mange gode folk ombord på skibene. 

  På ESVAGT CORNELIA har vi et godt fællesskab om fodbolden, hvor vi både har fans af Liverpool, Manchester United og Arsenal, så det er meget sjovt, og der er mange gode drillerier.

  En del af livet til søs er også, at man kommer til at holde nogle højtider på søen, og jeg har holdt nytår ombord to gange. Den første gang fik vi Gullash med kartoffelmos. Det var sgu en lidt sløj nytårsmenu, så et par år efter gik min kollega Frederik og jeg i kabyssen og tryllede lidt mad frem. 

  Vi lavede to retter og fik blandt andet en lækker steg med kartofler og sovs, mens en af de ubefarne skibsassistenter var så venlig at lave dessert til hele besætningen. 

  Og ja, så hyggede vi os bare, og så det TV, som man nu engang ser sådan en aften. Jeg har lige smidt et billede ind fra aftenen, som I kan se her.

  Hvordan er mine arbejdsopgaver?

  Nå, nu jeg jo er ansat til at udføre et stykke arbejde, så kunne jeg lige runde af med at fortælle lidt om, hvilke arbejdsopgaver jeg har som befaren skibsassistent i ESVAGT.

  Som jeg nævnte, har vi et tæt samspil med vores ubefarne skibsassistenter, og vi bruger derfor noget tid på at sørge for, at de føler sig sikre i deres arbejdsopgaver. Det betyder en del forklaringsarbejde, toolbox talks og planlægning af dagen. 

  Befarne skibsassistenter har også opgaver som generel vedligehold, øvelser og FRB-sejlads, mens der også er en del rengøring. 

  For ja, selvom man er langt væk hjemmefra, er der stadig nogle huslige pligter, der skal ordnes. Og det har jeg det egentligt fint med, for man er jo ikke interesseret i at bo i et bombet lokum.

  Helt generelt har jeg en positiv indgangsvinkel til de forskellige opgaver, fordi de er der af en grund, men hvis jeg alligevel skulle nævne en opgave, der ikke altid er sjovest, så er det nok motortjek i dårligt vejr. 

  Men det gør den ikke mindre vigtig, for i regn og slud må assistenterne ud.

  Og hvad med fremtiden?

  Jeg ved ikke, hvad fremtiden bringer. Der er mange muligheder og forskellige stillinger i ESVAGT, så man kan hele tiden udvikle sig og lave forskellige ting. Lige nu er jeg på ESVAGT CORNELIA, og det er jeg glad for - men måske vil jeg prøve et SOV-skib i fremtiden? Det eneste jeg ved, er, at fremtiden er i ESVAGT.