Mød ubefaren skibsassistent

Amalie Brixgaard

Mød
ubefaren skibsassistent

AMALIE BRIXGAARD

Amalie Brixgaard

Alder: 23

Bopæl: Ribe

Skole: Skoleskibet Danmark

Startede i ESVAGT: 25-04-2022

Jeg er egentlig ret sikker på, at min familie bliver søsyge af at kigge på en vandpyt… Så det lå nok ikke i kortene, at jeg skulle ud at sejle. 

Men jeg har altid synes, at der er noget helt idyllisk ved havet, så da jeg havde været med på min nabos sejlskib, besluttede jeg at gøre karriere til søs.

Mit navn er Amalie Brixgaard, og jeg har fået lov til at fortælle jer, hvordan det er at være ubefaren skibsassistent på ESVAGT CAROLINE, hvor jeg sejlede i det første år af min ansættelse.

Fem hurtige

Hold musen hen over her

Amalie Brixgaard

  • har siden 2019 rejst i 21 lande
  • kan løse en rubikscube med én hånd
  • er frivillig gymnastikinstruktør
  • har engang boet på Island
  • har sprunget i faldskærm iført sin skoleskibsuniform
  • Fem hurtige

    Tryk her

    Amalie Brixgaard

  • har siden 2019 rejst i 21 lande
  • kan løse en rubikscube med én hånd
  • er frivillig gymnastikinstruktør
  • har engang boet på Island
  • har sprunget i faldskærm iført sin skoleskibsuniform
  • Godt klædt på til start i ESVAGT

    Kursus

    Jeg var meget spændt inden mit to ugers kursusforløb i ESVAGT. Selvfølgelig! Men heldigvis følte jeg mig godt klædt på til min første arbejdsdag i rederiet. Jeg havde frem mod min start været i kontakt med rederiets rekrutteringsafdeling, som sendte mig information om forløbet. Det gjorde, at jeg følte mig tryg.

    På min første ansættelsesdag deltog jeg blandt andet i et introforløb på hovedkontoret i Esbjerg, hvor vi lærte rederiet bedre at kende og blev sat i kontakt med flere af de ansatte på land. På det tidspunkt havde jeg ikke fået tildelt et skib, og derfor vidste jeg ikke, hvem min Fleet Manager Crew var. Men jeg blev hurtigt forsikret om, at en plan var lige på trapperne, så spændingen blev udskudt lidt for mit vedkommende.

    I løbet af kursusugerne blev jeg også kontaktet af en kvindelig mentor fra ESVAGT, som stod til rådighed, hvis jeg havde nogle spørgsmål her i opstarten. Jeg følte mig egentlig udmærket kørende, så det brugte jeg ikke. 

    Og så kom planen flyvende ind i min mail-boks… 

    Første udmønstring

    To dage efter at jeg havde afsluttet mit kursusforløb, skulle jeg 10 dage på ESVAGT HEIDI. Men mit faste skib blev ESVAGT CAROLINE, så jeg vil hellere fortælle lidt om starten der.

    Det var en sommerdag midt i juni 2022. Igen meget spændt på at starte et helt nyt kapitel op, som begyndte med en flyvetur til Norge, hvorfra jeg skulle påmønstre mit nye skib. 

    Allerede i lufthavnen mødte jeg nogle fra besætningen, og jeg faldt tidligt i snak med dem, hvilket tog de værste nerver.  Da vi kom ombord på ESVAGT CAROLINE, oplevede jeg et stort kammeratskab, og jeg blev hurtig integreret som en helt naturlig og fast del af fællesskabet. Det var fedt. 

    Jeg fik en grundig rundvisning i ‘mit nye hjem’, og jeg blev taget godt imod af dæksbesætningen. Når man er helt ny, bliver man fyldt med informationer, men mine nye kollegaer var gode til at stå til rådighed med hjælp og sparring. 

    Nu var jeg endelig i gang!

    ... Men hvordan er det så at være ubefaren skibsassistent i ESVAGT?

    Det er fedt! Jeg er ude på søen i fire uger efterfulgt af knap fire ugers fri. Så lad mig fortælle, hvad vi laver, når vi er på job i ESVAGT – og det er vigtigt at pointere, at ikke to dage er ens. Listen over arbejdsopgaver er rimelig lang, og det kan også variere afhængig af sæson. 

    Om vinteren vil vi som oftest være indendørs, og her maler vi maskinrummet, gør rent, vedligeholder indendørsarealerne, tjekker brandslukker – for bare at nævne nogle eksempler. 

    Om sommeren maler og banker vi en del rust, så skibet holdes pænt udvendigt. Helt generelt laver vi også rigtig mange øvelser – blandt andet laver vi øvelser med platformen, hvor de kaster en dukke i vandet, som vi så skal redde op. 

    Den fedeste opgave er… FRB sejlads og øvelser med FRB, helt klart! Jeg vil gerne bruge meget tid på at sejle og blive rigtig dygtig til det! 

    De mindre sjove opgaver er… Rengøring og brovagter. Det er ikke det, jeg synes er sjovest – men det er vigtige opgaver, som skal klares.

    Som ubefaren skibsassistent er uddannelsesbogen også meget vigtig. Jeg snakker med min overstyrmand i starten og slutningen af hver udmønstring. Det er på mit initiativ at få den udfyldt, men mine kollegaer er heldigvis gode til at hjælpe mig ombord. 

    Nå, men hvordan kan en dag se ud for mig ombord på et ESVAGT-skib? Kig med på tidslinjen – og fortsæt ellers med at læs, for det bliver endnu sjovere!

    06:30
    Godmorgen
    06:30
    07.00
    Arbejdsdagen skydes igang
    07.00
    07:20
    Morgentjek af FRB
    07:20
    08:00
    Morgenmad
    08:00
    08:30
    Vedligehold
    08:30
    10:00
    Kaffepause
    10:00
    10:30
    Håndværksprojekter
    10:30
    12:00
    Frokost
    12:00
    13:00
    Sejlads/øvelser
    13:00
    15:00
    Kaffepause
    15:00
    15:30
    Forefaldne opgaver
    15:30
    17:00
    Træning eller afslapning
    17:00
    17:30
    Aftensmad
    17:30
    18:30
    Social aktivitet
    18:30
    22:30
    Godnat
    22:30

    ... Men er det overhovedet sjovt at være ombord?

    Ja! Det er det. Vi udfører et vigtigt stykke arbejde, men vi har også tid til at socialisere os med kollegaer og skabe helt nye venskaber.

    Vores arbejsdag varer typisk fra 7.00 – 17.00, og det giver os god mulighed for også at have et liv ved siden af. 

    Vi har et lille træningscenter ombord på skibet, som vi benytter, når det er godt vejr – for det er lidt svært at bænkpresse i et gyngende skib, haha… Men vi forsøger at gøre træningen til noget hyggeligt, så vi træner sammen og sætter musik på eller noget på TV’et. 

    På skibet er der også en lille hyggestue, hvor vi afholder filmaftener eller følger med i en serie på TV – blandt andet så størstedelen af besætningen Robinson hver mandag aften.

    Over julen så vi også Matador. Jeg fejrede jul herude sidste år, og det var så hyggeligt. Selvfølgelig ville jeg allerhelst holde det med min egen familie, men jeg nød en lidt anderledes jul.

    Jeg havde taget juleklip med, så vi flettede julehjerter- og stjerner, dekorerede skibet og lavede forskellige julekalendere. Det sociale liv ombord handler også meget om, at man selv gør en indsats. 

    Og det er ret skønt med et socialt liv, som ikke kun foregår på de sociale medier. For internettet* er et vigtigt emne for mange – og der må jeg sige, at det ikke er, som det er på land. 

    Jeg har oplevet, at der godt kan være forsinkelser på beskeder og opkaldsforbindelser, for internettets styrke afhænger ofte af, hvor man ligger henne.  Musik og film har jeg også downloadet, inden jeg tog afsted, så jeg kunne høre- og se det, selvom skibet ikke havde særlig godt internet. 

    Men ellers er det altid muligt at kommunikere med dem derhjemme. Og det er dejligt at kunne komme i kontakt med sin familie, for når man udmønstrer i fire uger, er man lang tid væk fra sine nærmeste.

    Det er helt naturligt, at man går glip af nogle ting derhjemme, når man er ude, men så kører jeg gerne land og rige rundt til alle de folk, jeg har savnet, når jeg så er hjemme. 

    Man vænner sig til det, og det gør ens nærmeste også. Jeg sejler i hvert fald for den frihed, jeg har i de knap 4 uger, jeg er hjemme. 

    Så når jeg er hjemme, ses jeg meget med mine venner og familie, for jeg synes, at det er vigtigt at have noget at give sig til.

    Ombord på skibet kan jeg også godt lide at skrive dagbog for at få mine tanker ned på papir. 

    Det er ret sjovt at reflektere over sin tid til søs, og jeg har for eksempel skrevet denne lille dagbog om det at have kabystjeneste og lave mad til en hel besætning.

    ... Jeg drømmer mig herhen

    Ja, hvor drømmer jeg mig hen? Jeg har egentlig ikke lagt en plan for min fremtid, men lige nu tror jeg, at jeg vil læse til befaren skibsassistent. Det er 20 ugers ekstra uddannelse, og jeg vil have det helt fint med det ekstra ansvar, der kommer til at følge.

    Jeg har også overvejet søværnet for at få en anden slags erfaring, men jeg ved også, at ESVAGT er gode til at tage imod folk igen, når de har været på skolebænken, så det kunne også være en mulighed.

    Så ja, tiden må vise, hvad fremtiden bringer.

    Ja, hvor drømmer jeg mig hen? Jeg har egentlig ikke lagt en plan for min fremtid, men lige nu tror jeg, at jeg vil læse til befaren skibsassistent. Det er 20 ugers ekstra uddannelse, og jeg vil have det helt fint med det ekstra ansvar, der kommer til at følge.

    Jeg har også overvejet søværnet for at få en anden slags erfaring, men jeg ved også, at ESVAGT er gode til at tage imod folk igen, når de har været på skolebænken, så det kunne også være en mulighed.

    Så ja, tiden må vise, hvad fremtiden bringer.